Öne Çıkanlar ŞOK Gençlere Eğitim Desteği öğretmen BİM 19 Kasım 2024 Aktüel Ürünler 2024 Yılı GUY Sınavı Başvuru Kılavuzu

Ek Ödeme ve Ek Tazminat Açıklaması

Sağlık çalışanlarının çözüm bekleyen sorunlarına değinen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Ek ödeme, tek ödeme olsun, eşi sağlık çalışanı olanların kreş ihtiyacı, sağlıkta iş yükünün hafiflemesi için yeni sağlık çalışanı istihdamı ihtiyacı giderilsin. Salgında sağlık çalışanı ihtiyacı nedeniyle kamu hizmeti vatan borcundan sayılsın, sağlıkçılar askerliğini görevi başında yapsın. Sağlıkçıların izinleri yanmasın, müktesep kalsın. Şiddet en fazla can sıkan ve can yakan konu; şiddet uygulayan gerekirse [GSS] Genel Sağlık Sigortası kapsamının dışına çıkarılsın, sağlık hizmetinin bedelini, sağlıkçının önemini anlasın.” dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, okullarda bu süreçte hijyen konusunun sağlanması noktasında okullarda tek dayanaklarının ‘Yardımcı Hizmetler Sınıfı’ndaki çalışanların olduğunu ifade ederek “Bu arkadaşlarımız gün aşırı çalışıyor şu an. Okul başlamadan, okul esnasında, okul bittikten sonra da bu arkadaşlarımız çalışıyorlar. Toplu Sözleşme sürecinde Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki arkadaşlarımıza ilişkin, biz fazla mesai uygulamasını ısrarla istemiştik. Ancak fazla mesai yerine izin kullandırmak gibi bir yönteme gidilmişti. Bu süreçte net olarak söylüyorum bu arkadaşlarımızın mesaileri oldukça fazla ve bu arkadaşlarımızın izne gidecek halleri yok. Bu arkadaşlarımızın çalıştıkları süre içinde mesaileri mutlak surette verilmeli.” dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, ek tazminat uygulanması gerektiğini söyledi ve “Zorunlu hizmet konusu eğitimciler tarafından tartışılıyor. 2010’da uygulanan bir zorunlu hizmet muafiyeti konusu vardı o konu emsal gösterilerek şimdi de benzer talepler geliyor. Buradaki çözüm aslında hem ikinci il dışı taleplerinde hem zorunlu hizmet muafiyetlerinde, hem eş durumundan atamalarda sorun olan bir konu var esasen oraya vurgu yapmamız lazım. Temel sorun şu biz toplu sözleşmelerde istihdamlarda güçlük çeken yerde çalışan personele ilişkin ek tazminat uygulansın istiyoruz. Ek tazminat olmadığında siz oraya cezbi yöntemleri getirmediğinizde cebri yöntemlerle personel gönderdiğinizde bunun semptomları işte bunlar. Bütün talepler buradan kaynaklanıyor. Çünkü oraya personeli isteğe bağlı göndermek gerekiyor. Bunun yolu da ek tazminat uygulamaktır” dedi.

Sağlık konusunun şu anda Türkiye’nin en önemli konusu olduğunu belirten Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sağlık altyapısı güçlüyse diğer alanların kıymetli olduğunu ifade ederek “Sağlığı taşıyan arkadaşlarımız sağlıkçı arkadaşlarımız. Oradaki sorunu görmezsek yarın öbür gün yorgun düşeriz. 6 aydır evine gidemeyen sağlıkçı arkadaşlarımız var. Sağlık çalışanlarının sorunlarını görmek gerekiyor” dedi.

Sağlık çalışanlarının döner sermaye konusunda beklentileri olduğuna dikkat çeken Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Sağlıkta arkadaşlarımızın döner sermayeden kaynaklı olarak çok ciddi içermeleri, sıkıntıları var. Burada ücret adaletinin sağlanamaması o arkadaşlarımızı germiş durumda. Seslerini duyurmak için zorluyorlar. Sağlık-Sen’imiz çeşitli vesilelerle bunu toplumun gündemine taşıdı. Araçlara maske takarak, mikrofonla, hastane önlerinde açıklama yaparak Genel Sekreterimiz Semih Bey’in başkanlığında teşkilatımız seslerini duyurmaya çalışıyor. Onun için diyorum ki gelin gelir adaletini sağlamak için ek ödeme miktarını yükseltelim, ek ödemeyi tek ödeme yaparak gelir adaletsizliğini sağlık çalışanlarında oluşan stresi yok edelim kaldıralım. Genel bütçeden burayı biraz onaralım” dedi.

Eşi sağlık çalışanı olan veya çocuk sahibi olan sağlık çalışanlarının çok ciddi sorunlar yaşadığını vurgulayan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kreşlerin yaygınlaştırılması gerektiğini, çocuk sahibi kamu çalışanlarının ciddi sorunlar yaşadığını söyledi ve sağlık çalışanlarının yaşadığı travmatik durumları görmek zorundayız” dedi.

Personel istihdamının da bu süreçte düşünülebileceğini belirten Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, askerlik görevini yerine getirmek zorunda olan sağlık çalışanları için de yeni bir öneride bulundu ve “Sağlık çalışanı arkadaşların yaptığı kamu hizmeti şu anda askerlik görevinden daha aşağıda değil” dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Askere götürülen sağlık çalışanı var şu anda. Neden askere götürüyoruz? Kamu görevi askerlik hizmeti sayılsın sağlık çalışanları için. Şu an yaşadığımız durum sıradan bir durum mu? Arkadaşlarımız gün aşırı çalışıyorlar. Bir sağlık çalışanına bile ihtiyacımızın olduğu bir yerde, filyasyon görevini diğer kamu görevlilerinden tamamlamaya çalıştığımız bir yerde sağlık çalışanı kısa dönem askere gönderiyoruz” dedi.

Sağlık çalışanlarının yıllık izin konusunda kaygılı olduğunu belirten Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Yıllık izinlerimiz yanacak diye arkadaşlarımız kaygı duyuyorlar. Bu yıl izin kullanamadılar. Bu arkadaşların yıllık izinlerinin yanmayacağı konusunda arkadaşların yüreği rahatlatılsın. Bunların da dinlenmeye ihtiyacı var. Bu süreç geçtiğinde dinlenmeye en çok ihtiyacı olan, 6 aydır evine gidemediği için aile ilişkileri yıpranan arkadaşlardan bahsediyorum. Bu nedenle sağlıkçıların yıllık izin konusundaki kaygıları giderilmelidir” dedi.

Sağlıkçılara yönelik şiddet konusunda şiddetle mücadele noktasında caydırıcı olabilecek bir öneride bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, doktor ve hemşirelerin şiddet nedeniyle bunaldığını belirtti ve “Bakın çok net söylüyorum; sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan vatandaşlar genel sağlık sigortası kapsamından çıkarılsın. Kendi parasıyla cebinden gidip sağlık hizmeti alsın. Bu tip konularda yaptırımlar daha kapsamlı düşünülmeli. Şiddet uygulayanı genel sağlık sigortası kapsamından çıkarın. Gidip kendi parasıyla hizmet alsın ve sağlık çalışanlarının kıymetini anlasın” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.