Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, “Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), yapılan bir başvuru üzerine Covid-19 salgını ile mücadele çalışmalarında görev yapan sağlık emekçilerine ek ödeme yapılması yönünde tavsiye kararı verdi. Güzel bir gelişme bu. Ancak KDK tavsiye kararında, ‘salgınla mücadelede fiilen görev yaptıklarını kanıtlama’ şartını ise bizzat sağlık çalışanlarına yükledi. Bu kabul edilebilir bir durum olabilir mi? Çalışana çalıştığını ispat yükümlülüğü yüklenir mi? İdare ne güne duruyor. İdare kimin çalışıp kimin çalışmadığını bilmiyor mu? İşte bu nedenle, çalışan merkezli köklü bakış açısı değişikliği elzemdir diyoruz. Hem de tüm kurumlarda. Tabi bunun için de hakkaniyet de var. Alın teri söz konusu olduğunda hakkaniyetli olmayı asla elden bırakmamak lazım. Ama öyle olunmuyor maalesef. Bu konuda pek çok şey söylenebilir.” dedi.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, “TÜİK’in açıkladığı 2020 Aralık ayı enflasyon verileri ile memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yapılacak zam oranları yüzde 7.36, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına da yüzde 8.36 olarak belirlendi. Tüm kamu çalışanları gibi sağlık çalışanları da bu duruma haklı olarak tepki gösterdi. Bu tepkiler karşılık bulmadı ama bir şey oldu. Olan şu; TÜİK’in açıklamasından bir hafta sonra, başta sağlık çalışanları olmak üzere kamu görevlilerini doğrudan ilgilendiren eğitim, dinlenme tesisleri, misafirhaneler, kreş ve çocuk bakım evlerine Hazine ve Maliye Bakanlığı yüzde 14 oranında zam yaptı. Olacak iş değil ama oldu. Her konuda hakkaniyetli olmak neden bu kadar önemli, sanırım bu çelişkili durumla çok daha iyi anlaşılmıştır” dedi.
“Ocak 2021 Türkiye Sağlık Çalışanları Raporu” ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, Ocak ayında yayınlanan ek ödeme yönetmeliklerine tepki gösterdi ve kapsam, adil paylaşım ve ödemelerin zamanında yapılması noktasında pek çok sorun yaşandığını vurguladı.
“Kasım ve Aralık aylarına ilişkin ödemeler hususunda ‘geçmişten ders alınsın, adaletsizlik, hakkaniyetsizlik yapılmasın, zamanında ödeme yapılsın” çağrısında bulunduklarını hatırlatan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, “Ne yazık ki çağrımız karşılık bulmadı. Bakanlık, Kasım ve Aralık ayları ilave ek ödemeleri hususunda yine saha gerçekliğinden uzak, hakkaniyetsiz uygulama modelinde ısrar etti. Yani sağlık çalışanlarına bu kadar da olmaz dedirtti. Dahası, pandemiyle mücadele süreci devam etmesine rağmen ilave ek ödeme uygulaması yeni yılla birlikte askıya alındı. Daha vahimini ise üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanları yaşadı. 2020 Ağustos ayından beri ilave ek ödeme alamayan üniversite hastanesi çalışanlarına, Ocak 2021’de, sadece Kasım ve Aralık aylarına ait tavan ek ödeme yapılması öngörüldü. Yani Ağustos, Eylül, Ekim aylarına dönük ödemelerin üstü çizildi. Tüm bunlar olurken, yetkililerden herhangi bir açıklamanın gelmemesi ise ayrıca düşündürücüdür. Sağlık-Sen olarak bu durumu hiçbir zaman kabul etmedik, kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz de.” dedi.