Öne Çıkanlar Mahmut Özer öğrenci sağlık personeli enflasyon Müze ve Ören Yerleri

Korona’nın Sağlıkçılar İçin Meslek Hastalığı Sayılması Talep Edildi

Söz konusu raporda; hastanede çalışan hekimler, hemşireler, temizlik personeli, tıbbi sekreter gibi çalışanların hastane ortamında virüse yakalanmış olmaları halinde bu durumun meslek hastalığı sayılabileceği, salgının sağlık çalışanları için meslek hastalığı ve yakalananların da iş kazası olarak kabul edildiği bir yasal düzenleme yapılması gerektiği belirtilmiştir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Değerlendirme Raporu’nu değerlendiren Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, örgütlenmenin teşvik edilmesi ile kayıt dışı istihdam, eksik ücret gösterilmesi gibi çalışma hayatının en önemli sorunlarının önüne geçilebildiğini, kayıtlı iş yerlerinin denetiminin kolaylıkla gerçekleştirilmesi, sendika temsilcilerinin yetkinliklerinin arttırılarak iş sağlığı ve güvenliği kültürünün benimsenmesinin desteklenebileceğini belirtti. 

CHP’nin eczacı vekillerinden Erkan Aydın, Covid-19’un “meslek hastalığı” sayılıp sağlık sektöründe çalışan herkesin devletten yasal haklarını kolaylıkla tazmin etmelerine dönük meclise bir yasa teklifi verdi ve “Bakanlıktan N-95 tipi maske gelmediği için doktor komşularımın nasıl zorluk yaşadığına bizzat tanıklık ettim. Tıpkı doktorlar gibi eczacılar da kendi imkanlarıyla kendini salgın tehlikesinden korumaya çalışıyor” dedi.

Sağlık-Sen Manisa Şube Başkanı Mustafa Irgatoğlu yaptığı açıklamada, "Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 07.05.2020 tarihli 220/12 genelgesi ile Covid-19’a maruz kalarak sağlık hizmet sunucularına başvuran sigortalılara hastalık provizyonu alınması gerektiği belirtiliştir. Genelgede bütün sigortalılar işaret edilerek sağlık çalışanları ile ilgili bir ayrıma değinilmemiştir. 5510 sayılı kanunun 13’üncü maddesinde iş kazası ’sigortalının işini yürütüm sırasında meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hâle getiren olay’ 14’üncü maddesinde de meslek hastalığı ’sigortalının yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir.’ tanımları ile çelişkili bir durum söz konusudur. Yurt dışında H1N1 virüsüne yakalanarak ülkesine dönünce vefat eden sigortalı için iş kazası sayılması kararının Yargıtay tarafından onaylandığı bir emsal var iken, sağlık kurumlarında çalışanlarının yürüttükleri iş sebebi ile dışarıdaki bir vatandaştan katbekat fazla ihtimalle virüsle karşılaşmaları ve hastalığa maruz kalmaları sadece salgının bir parçası olarak görülmemelidir. Kaldı ki şu günlerde sağlık çalışanının karantinaya alınması durumunda gün bildiriminde tam çalışma kabul edilirken normalleşme sürecinin başlamasından sonra bulaş riskinin devam etme durumu olmasına rağmen oluşabilecek bir durumun nasıl değerlendirileceği de belli değildir. Sürecin başlangıcından beri SGK’dan beklentimiz sağlık çalışanları için meslek hastalığı kapsamına alınması iken iş kazası olarak da değerlendirilmeyeceği şeklinde bir karar verilmiş olması sağlık çalışanları için beklenmedik bir karar olmuştur. Bu genelge ile verilen kararın gözden geçirilerek ve ileriye dönük oluşabilecek durumlarda göz önünde bulundurularak acilen yeniden düzenlenmesi gerektiği inancındayız." diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.