Öne Çıkanlar Mahmut Özer öğrenci sağlık personeli enflasyon Müze ve Ören Yerleri

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları İçin ''Sağlık ve Sosyal Hizmet Evleri'' Kurulması (24 Şubat 2023)

Genel Başkan Semih Durmuş ve Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural imzalı resmi yazıda ''Sağlık ve sosyal hizmet çalışanları, kritik ve öncelikli hizmetlerin sunumunda önemli görevleri üstlenmekte ve bu hizmetlerin sunumunun temel taşını oluşturmaktadır. Ülkemizde, özellikle son zamanlarda yaşadığımız COVID-19 salgınında ve doğal afetlerde, en çok sağlık ve sosyal hizmetlere ihtiyaç duyulmuştur. Böylesi zor zamanlarda, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının varlığı daha da ön plana çıkmaktadır.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve başta Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Adana, Elazığ, Şanlıurfa, Diyarbakır, Osmaniye ve Kilis illerini ve ilçelerini etkileyen depremler sonucunda, tahribi yüksek yıkımlar olmuştur. Depremin vurduğu afet bölgelerinde çalışmakta olan birçok sağlık ve sosyal hizmet çalışanı hayatlarını ya da yakınlarını kaybetmiş, afet bölgesindeki kamu kurumları ciddi hasar görmüştür. Buna rağmen hem depremzede olan hem de bölgeye geçici görevlendirilen sağlık ve sosyal hizmet çalışanları, büyük bir özveri ve fedakârlıkla görevini yapmaya devam etmektedir. Ancak yaşanan doğal afet, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının halen devam eden ve ivedilikle çözülmesi gereken, deprem öncesinde de mevcut olan ‘konaklama’ ihtiyacını ortaya çıkarmış bulunmaktadır.

Afet bölgesindeki diğer kamu çalışanları, yer değişikliği yaparak başka illere tayin olsa da, depremzede birçok sağlık ve sosyal hizmet çalışanı, görev yaptıkları kamu kurumlarının hasar görmüş haline rağmen hizmetlerine decam etmektedir. Ancak, Depremzede çalışanların psikolojik durumları dikkate alındığında, mevcut sağlık ve sosyal hizmet sunumunun etkin olamayacağı aşikardır. Çalışamayacak kadar zor durumda olan personel, aileleri ile birlikte diğer illere ulaşım sağlamış olsa da, gittikleri illerde karşılaştıkları en büyük sorun yine  ‘konaklama sorunu’ olmuştur. Ek olarak bu sorun, geçici görevlendirmelerin yoğun olarak yapıldığı sağlık ve sosyal hizmetlerde, afet bölgesinde hizmet sunmaya giden sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını da kapsamaktadır. Depremden etkilenen bölgelerde hizmet veren/verecek olan sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının da, öncelikli temel sorunu barınma/konaklamadır. Ayrıca, sağlık hizmetinin sunumu için iller arası geçici görevlendirmelere ilaveten, 112 acil sağlık hizmetleri çalışanları, iller arasında ambulans ile hasta sevki de gerçekleştirmektedir. Görev icabı, il dışı görevlere en fazla giden 112 çalışanları, konaklama sorunuyla daha fazla karşı karşıya kalmaktadır. Tüm bu yaşananlar göz önüne alındığında, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına hizmet verecek, özellikle geçici görevlendirilmelerin yoğun olarak yapıldığı illerden başlamak üzere, 81 ilimizde “Sağlık ve Sosyal Hizmet Evi”nin kurulması, son derece elzemdir. Ayrıca bu sağlık ve sosyal hizmet evlerinin,  büyüklükleri sebebi ile şehir hastanelerinin kampüsü içinde kurulmasına öncelik verilmelidir.

COVID-19 salgını döneminde de görev yapan birçok sağlık ve sosyal hizmet çalışanı, salgın tehlikesi sebebiyle, ailelerini koruma amaçlı olarak kamu misafirhanelerinde konaklamışlardır. Salgın döneminde okulların uzaktan eğitime geçmesi ve kreşlerin kapatılması sebebiyle, her iki eşin de sağlık ve sosyal hizmet çalışanı olduğu durumlarda, çocuklarını bırakacak yer/kişi bulamayanlar için kreş sorunu ortaya çıkmıştır. Aynı durum, şu anda afet bölgelerinde görev yapan depremzede çalışanlar için de geçerlidir. Doğal afetin yaşandığı yerlerde her iki eşin de sağlık ve sosyal hizmet çalışanı olduğu durumlarda, çocuklarına kreş veya bakıcı bulamaması, çalışanların büyük bir mağduriyet yaşamasına sebep olmaktadır. Afet bölgesi öncelikli olmak üzere, sağlık ve sosyal hizmet evleri içerisinde, çalışanların çocukları için 7 gün 24 saat esaslı görev yapabilen kreşler olması, çocuklarına kreş veya bakıcı bulamayan çalışanların mağduriyetine son verebilecektir.

Tüm il ve ilçelerde; öğretmenevi, polisevi gibi sağlık ve sosyal hizmet evlerinin kurulması, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının hem konaklama, hem de kreş sorunlarına çözüm sağlayabilmesi açısından önemli bir adımdır. Bu itibarla, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının konaklama ve kreş sorunlarının çözümü için tüm il ve ilçelerde ivedilikle sağlık ve sosyal hizmet evlerinin kurulması hususunda gereğinin yapılmasını arz ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.