Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı 20 Bin Sözleşmeli Öğretmenlik Atama Sonuçları Hakmar Express 12 Ağustos 2022 Aktüel Ürünler e rapor Özel Okullarda Ders Kitaplarının Okutulması

Veteriner Hekimler Hakkında 2 Önerge Meclise Sunuldu

Veteriner hekimlere yönelik şiddetin önlenmesi için yasal düzenleme yapılması önerisine alakalı önerge:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıda belirtilen sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ aracılığıyla yazılı olarak cevaplandırılması hususunu; Anayasanın 98. ve içtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim. 14.04.2020 Av. Uğur BAYRAKTUTAN/Artvin Milletvekili 

Veteriner hekimlik mesleği yaşamın hemen her alanında vede her anında toplumla temas eden bir sağlık mesleğidir. Veteriner hekimlerin verdiği sağlık hizmeti sadece hayvan sağlığı değil ve refahına yönelik değildir, aynı zamanda veteriner hekimler hayvandan insana geçebilen zoonotik hastalıklara karşı halk sağlığını, çevre sağlığını koruyarak, sağlıklı hayvansal gıdalarının çiftliklerden soframıza gelene kadar her aşamasından sorumludur. 

Ülkemizde veteriner hekimler, kamu sağlığı için aşılama lemi yaparken, mezbahada et muayenesi sırasında, gıda işletmelerinde, sahada, muayenehanede, belediyelerde ve benzeri yerlerde hizmet verirken sık sık şiddete uğramaktadır. 

Hayvanlardan insanlara geçen 200'ün üzerinde zoonoz olarak nitelendirilen hastalık çeşiti bulunduğu bilinmektedir. İnsanlarda bilinen her 10 bulaşıcı hastalıktan 6'sından fazlasının hayvanlardan insanlara geçtiği ve insanlarda her ortaya çıkan 5 yeni bulaşıcı hastalığın 4'e yakının hayvanlardan üzerinden yayıldığı tahmin edilmektedir. Her yil on binlerce kişinin, hayvanlar ve insanlar arasında yayılan zararlı mikroorganizmalardan dolayı hastalanmaktadır. Özellikle en mühim örnek olarak Küresel Covid-19 salgınıyla mücadele ettiğimiz şu günlerde stratejik değeri bir kez daha ortaya çıkan ve gelecekte aşı ve gıda üretimi konusunda büyük bir sorumluluk üstlenecek Veteriner hekimlerimiz kanun kapsamına alınmasını talep etmektedir. 
Halk Sağlığı adına özveri ile sağlık hizmetini yürütmeye çalışan veterinere giderek artan şiddetin önlenebilmesi için kanuna dahil edilmesi veteriner hekimlerimizi korumanın yanı sıra esasen toplum sağlığını korumaya yönelik bir adım olacaktır. 

Bu Bağlamda; 
1- Sağlık Hizmetleri Temel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine Veteriner Hekimlerin de dahil edilmesi adına bir çalışmanız var mıdır? Var ise detaylandırır mısınız? 
2- Ülkemiz genelindeki Veteriner Hekimlerin görevlerini ifa ederken karşılaştıkları zorlukları hafifleterek mağduriyetlerinin giderilmesi adına çalışma hayatlarında güvenli bir ortamın sağlanması hususunda gerekli adımları ne zaman atacaksınız? Bir takvim açıklar mısınız? 


Veteriner hekimler vede diğer hayvan sağlığı çalışanlarının haklarının iyileştirilmesi talebine ilişkin önerge:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıda yer alan sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY aracılığıyla yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.  Metin İLHAN/Kırşehir Milletvekili 

Sağlık hizmetlerinin bir bütün olduğu düşünüldüğünde bu alanda aktif olarak vazife alan ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda sağlık hizmetleri sınıfında yer alan veteriner hekimler ve zoonoz gibi hayvandan insana geçen salgın hastalıklarla da amansız bir şekilde mücadele eden hayvan sağlığı, gıda kontrol ve denetim hizmetleri gibi sağlık çalışanları, 3359 Sayılı Kanun’a tâbi olmadıklarından 15 Nisan 2020 tarihinde TBMM'de kabul edilen 3359 Sayılı Kanun'un 12. Maddesinin ek düzenlemesinde yer alamamışlardır. başka yandan güvenlik görevlisi, temizlik, hasta karşılama, tekniker gibi bizzat sağlık hizmetlerinin içinde aktif olarak çalışan diğer sağlık emekçileri sanki farklı kurumlarda çalışıyor ve sağlıkta şiddetten uzakmış gibi kendileriyle ilgili bu şekilde bir düzenleme yapılmamıştır. böylelikle görevleri esnasında şiddetle karşı karşıya kalan başkaca sağlık çalışanlarının varlığı da maalesef unutulmuştur. 

Bu bağlamda; 

1. Veteriner hekimlik ve buna bağlı olarak çalışan hayvan sağlığı, gıda kontrol ve denetim hizmetleri gibi sağlık hizmetleri sınıfında yer alan diğer sağlık emekçilerinin de sosyal, ekonomik ve özlük haklarının iyileştirilmesi hususunda hükümetinizce bir çalışmanız var mıdır..? 
2. Insan ve hayvan sağlığı alanında çalışan veteriner hekimler, güvenlik, temizlik, hayvan sağlığı, gida kontrol ve denetim hizmetleri görevlileri gibi personeller için de, görevleri esnasında uğradıkları şiddete karşı hem hizmetin sürekliliği hem de çalışanların moral ve motivasyonunu artırmak amaçlı sağlık çalışanlarına karşı işlenen suçların cezalarının artırımı noktasında hükümetinizce bir çalışmanız var mıdır..? 
3. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda "Sağlık Hizmetleri" sınıfında yer alan veteriner hekimler ve diğer hayvan sağlığı çalışanları 3359 Sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'na dâhil olmadıklarından "sağlıkta şiddet" ile ilgili 15 Nisan 2020 tarihinde TBMM'de kabul edilen ilgili kanun düzenlemesinden faydalanmamaktadır. Bu mağduriyetin giderilmesi noktasında hükümetinizce bir çalışmanız olacak mıdır..?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.