Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı A101 Aktüel Ürünler BİM 5 Eylül 2023 Aktüel Ürünler BİM 1 Kasım 2022 Aktüel Ürünler öğretmen

2023 Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi Sonuçları

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandıkların saat 17.00'da kapanmasıyla birlikte oy verme işlemi sona erdi. 64 milyon seçmenin oy kullandığı seçim sonucunda 13'üncü Cumhurbaşkanı ve 600 milletvekili belli oldu.

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kurulmuş olup; yurt içinde 60 milyon 697 bin 843 seçmen oy kullandı. 4 milyon 904 bin 672 seçmen ilk kez yurt içinde oy kullanırken; cezaevinde tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü 53 bin 172 seçmen de oyunu kullandı.

Yurt dışında 3 milyon 416 bin 498 seçmenin 277 bin 646'sı ilk kez oy kullandı. Yurt dışı temsilciliklerde 1 milyon 691 bin 531 seçmen oy kullandı.

Seçimde; Cumhurbaşkanı ve Milletvekili adaylarının bulunduğu iki ayrı mühürlü oy pusulası ve bir adet mühürlü zarf kullanıldı. Oy verme işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara gerekli öncelik tanındı.

Cumhurbaşkanı seçimi pusulasında, Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan'ın adı yer aldı. Adaylardan Muharrem İnce'nin, 11 Mayıs 2023 tarihinde adaylıktan çekildiğini açıklamasının ardından YSK, oy pusulasında herhangi bir değişiklik yapılmayacağını açıklamıştı.

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne 24 siyasi parti ile Türkiye genelinde 151 bağımsız milletvekili adayı girdi.

AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, "Cumhur İttifakı" ismiyle seçime katıldı.

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ile Demokrat Parti "Millet İttifakı"ismiyle seçime katıldı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Türkiye İşçi Partisi (TİP), "Emek ve Özgürlük İttifakı" ismiyle seçime katıldı.

Zafer Partisi ve Adalet Partisi, "Ata" ittifakı ismiyle seçime katıldı.

Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi ve Sol Parti "Sosyalist Güç Birliği İttifakı" ismiyle seçime katıldı.

Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbiri, seçimde salt çoğunluğu sağlayamazsa 28 Mayıs 2023 tarihinde ikinci tur oylama yapılacak. Bu süreçte YSK'nın daha önce hazırladığı seçim takvimi işleyecek.

YSK Başkanı Ahmet Yener, ""14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri tüm yurtta sakin bir şekilde sonuçlandı. Saat 16.59'da oy vermeye gelen vatandaşlarımızın oy verme işlemi tamamlanmıştır.

Yayın yasağı 18.30 itibariyle yayın yasağını kaldırdık. Değişik kanallardan veri gelişi olmaktadır. YSK'nın geçici sonuçları açıklamasını beklemesini duyururuz." açıklamasında bulundu.

YSK, seçime dair kesin sonuçları açıkladı.

Karar için https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/05/20230519M1-1.pdf linkini tıklayınız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.