Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 7 ve 8 inci maddelerine göre aşağıdaki şartlar aranacaktır.
1) Genel Şartlar
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen hizmet şartlarını taşımak,
b) Yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olmak,
c) Yazılı sınav tarihi itibariyle Bakanlık kadrolarında en az 1 (bir) yıl çalışmış olmak,
2) Özel Şartlar
Fakülte veya en az dört yıllık yüksekokul mezunu olmak. (18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğretim mezunu olanlar, diğer şartlara sahip oldukları takdirde dört yıllık yüksekokul mezunu olanlara tanınmış haklardan yararlanırlar.)
Emlak Müdürü /Milli Emlak Müdürü
Yazılı sınav tarihi itibarıyla; emlak müdür yardımcısı, milli emlak müdür yardımcısı unvanında en az iki yıl veya milli emlak denetmeni unvanında en az dört yıl veya milli emlak uzmanı, APK uzmanı, uzman, sivil savunma uzmanı, eğitim uzmanı unvanında en az beş yıl veya mühendis, mimar, şehir plancısı veya istatistikçi kadrolarında en az sekiz yıl çalışmış olmak,
Emlak Müdür Yardımcısı/Milli Emlak Müdür Yardımcısı
Yazılı sınav tarihi itibarıyla; APK uzmanı, uzman, uzman (TH), eğitim uzmanı, sivil savunma uzmanı, araştırmacı, raportör, şef, sayman, ayniyat saymanı ve çözümleyici kadrolarında en az iki yıl veya mühendis, mimar, şehir plancısı, muhasebeci, mütercim, tercüman, programcı, kütüphaneci, matematikçi, fizikçi, istatistikçi, ekonomist, jeolog, jeomorfolog, jeofizikçi, biolog, kimyager, veteriner hekim, sosyolog kadrolarında en az dört yıl veya tekniker, laborant, sağlık teknikeri, sağlık memuru, sağlık teknisyeni, hemşire, çocuk gelişimcisi, sosyal çalışmacı, çocuk eğitimcisi, memur, ambar memuru, santral memuru, mutemet, daktilograf, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, veznedar, bilgisayar işletmeni, sekreter, koruma ve güvenlik görevlisi, teknisyen, teknik ressam, fen memuru kadrolarında ise en az altı yıl çalışmış olmak,.
SINAV BAŞVURUSU
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Emlak/Millî Emlak Müdür ve Müdür Yardımcılığı Görevde Yükselme e-Sınavı ön başvuruları 30.09.2024-13.10.20204 (saat 23.59’a kadar) tarihleri arasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr adresi üzerinden toplanacaktır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ön başvurusu onaylanan aday, KDV dâhil 3.300,00 (üçbinüçyüz) TL sınav ücretini katılacağı sınavın adıyla MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi hesabına; https://odeme.meb.gov.tr adresinden tüm bankaların kredi kartıyla veya T.C. Ziraat Bankası AŞ, Türkiye Vakıflar Bankası TAO ve Türkiye Halk Bankası AŞ’nin ATM, mobil bankacılık ya da internet bankacılığı üzerinden 01/11/2024-08/11/2024 (saat 23.59’a kadar) tarihleri arasında yatıracaktır. Sınav ücretinin yatırılması ile başvuru işlemi tamamlanmış olacaktır.
Başvurusu ya da sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan, başarılı olamayan, başvuru şartlarını taşımadığı hâlde sınav ücreti yatırmış olan adayların ödedikleri ücretler iade edilmeyecektir.
SINAV TARİHİ, GÜNÜ VE SAATİ
01 Aralık 2024 Pazar günü, Saat: 10.00
SINAV MERKEZLERİ
Sınav; Adana, Ankara, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Samsun e-Sınav merkezlerinde gerçekleştirilecektir.
SINAV GİRİŞ BELGESİ
Adaylar fotoğraflı sınav giriş belgelerini, 22 Kasım 2024 tarihinden itibaren e-devlet şifreleri ile kimlik doğrulama uygulamasıyla http://www.meb.gov.tr ya da http://odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinden alabileceklerdir. Sınav giriş belgesinde; adayların sınava katılacakları tarih ve oturum saati, sınav merkezi ile aday kimlik bilgileri ve fotoğrafları yer alacaktır.
SINAV UYGULAMASI
Sınav Bilgileri:
SINAV ADI: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Emlak/Millî Emlak Müdür ve Müdür Yardımcılığı Görevde Yükselme e-Sınavı
SORU SAYISI: 80
SINAV MERKEZLERİ: Adana, Ankara, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Samsun
SINAV SAATİ VE SÜRESİ: Saat: 10.00 - Süre: 100 dakika
CEVAP SEÇENEK SAYISI: 4 (dört)
1. Adaylar; sınav binasına her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah, çanta, cüzdan, cep telefonu, her türlü saat, anahtarlık, her türlü araç anahtarı, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth ve benzeri cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılar, her türlü plastik, cam eşya (şeffaf/numaralı gözlük hariç), plastik ve metal içerikli eşyalar (başörtü için kullanılan boncuklu/boncuksuz toplu iğne, para, anahtarlıksız basit anahtar, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka ve basit piercing hariç) banka/kredi kartı vb. kartlarla, her türlü elektronik /mekanik cihaz ve her türlü müsvedde kâğıt, defter, kalem, silgi, kalemtıraş, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete ve benzeri yayınlar, cetvel, pergel, açıölçer ve bu gibi araçlarla, yiyecek içecek (şeffaf pet şişe içerisinde bandajı çıkarılmış su hariç), ilaç ve diğer tüketim maddeleri (kullanımı doktor raporu ile belgelendirilen işitme cihazı, insülin pompası, kan şekeri ölçüm cihazı vb. cihazlar hariç) ile alınmayacaktır.
2. Adaylar sınav salonlarına bandajı çıkarılmış şeffaf pet şişe içerisinde su getirebileceklerdir.
3. Adaylar sınava, sınav giriş belgesi ve üzerinde T.C. kimlik numarası yer alan geçerli kimlik belgelerinden birisi (nüfus cüzdanı/T.C. kimlik kartı, sürücü belgesi, geçerlik süresi devam eden pasaport) ile gireceklerdir. Sınav giriş belgesi ve geçerli kimlik belgesi yanında olmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Adaylar, nüfus müdürlüklerince verilen fotoğraflı, barkodlu-karekodlu T.C. Geçici Kimlik Belgesi ile sınava alınabilecektir. Evlilik, boşanma, mahkeme kararı vb. nedenlerle soyadı değişikliği olan adayların geçerli kimlik belgesinde yer alan kimlik numaraları kontrol edilir, giriş belgesindeki kimlik numarası ile aynı ise kimlik belgesi geçerli kabul edilir. Bu belgeler dışında hiçbir belge geçerli sayılmayacaktır.
4. Adaylar, sınav giriş belgesinde belirtilen oturum saatinden en geç 30 dakika önce sınav yapılacak merkezde hazır bulunacaktır.
5. Salon görevlilerince kimlik kontrolü yapılarak sınav salonuna alınan aday sınav başlayana kadar hiçbir gerekçe ile sınav salonundan dışarıya çıkarılmayacaktır. Kendi isteği ile sınav salonundan dışarı çıkan aday tekrar sınav salonuna alınmayacaktır.
6. Sınavda sorulan sorular ile cevap anahtarı 04 Aralık 2024 tarihinde www.meb.gov.tr ve/veya http://odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinden yayımlanacaktır.
7. Sınav sonuç bilgileri 16 Aralık 2024 tarihinden itibaren www.meb.gov.tr ve/veya http://odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinden yayımlanacaktır.
Adayların Sınava Alınmayacağı Durumlar
a) Adayın sınav giriş belgesi ve geçerli kimlik belgesini ibraz etmemesi
b) Sınav başlamadan önce yapılan kontrolde adayın sınav salonuna getirmesi yasak olan nesne ile sınava geldiğinin tespit edilmesi
c) Kimlik kontrolü yapılarak sınav salonuna alınan adayın kendi isteğiyle sınav salonundan dışarı çıkması
Adayların Sınavının Geçersiz Sayılacağı Durumlar
a) Sınav öncesinde, esnasında veya sınav sonrasında yapılan incelemelerde adayın sınav giriş belgesi ve geçerli kimlik belgesini ibraz etmediğinin tespit edilmesi
b) Adayın salon yoklama listesine ve/veya cevap kâğıdına imza atmadan sınav salonundan çıkması, sınav evrakını ya da sınav giriş belgesini salon görevlilerine teslim etmemesi
c) Sınav öncesinde, sınav sırasında veya sınav sonrasında adayın başka bir adaydan, elektronik/basılı herhangi bir dokümandan ya da ses ve görüntü nakleden/kaydeden cihaz ve/veya düzenek kullanmak suretiyle kopya çeken veya kopya çekmeye yönelik eylemlerde bulunduğunun tespit edilmesi
ç) Adayın kendisi yerine başka birisinin sınava girmesine katkı sağladığı veya bu yönde teşebbüste bulunduğunun sınav uygulamaları süresince ya da sonrasında bu fiilin gerçekleştiğinin tespit edilmesi
d) Adayın, başka adayın bilgilerinin yer aldığı bilgisayarda sınavı başlatması
e) Adayın, sınav salonuna getirmesi yasak olan nesneler ile salona girdiğinin tespit edilmesi
f) Adayın, e-Sınav uygulama cihazlarına ya da merkez demirbaşlarına zarar vermesi
g) Sınav komisyon görevlilerinin veya salon görevlilerinin hazırladığı raporlarda/tutanaklarda ya da sınav uygulamasında kaydedilen kamera görüntülerinde, adayın Millî Eğitim Bakanlığı Merkezî Sistem Sınav Yönergesinde belirtilen sınav kurallarını ihlal ettiğinin tespit edilmesi
Bu başlığın (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen fiilleri gerçekleştirdiği tespit edilen adayların sınavları, 652 sayılı Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek-5 maddesinin 2 nci fıkrasındaki “Bakanlık tarafından yapılan merkezi sınavlara ilişkin olarak 1 inci fıkra hükümlerinin uygulanmasında; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına yapılan atıflar Bakanlığa yapılmış sayılır ve 6114 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasındaki yetkiler Bakanlık, 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası, 9 uncu maddesinin ikinci ve sekizinci fıkraları ile 10 uncu maddesinin beşinci fıkrasındaki yetkiler Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından kullanılır” hükmü gereğince iptal edilir ve bu adaylar sınav tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan hiçbir sınava 2 (iki) yıl süre ile başvuramaz ve giremez.
SINAV KONULARI VE SORU SAYILARI
1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki 97 ila 126 ncı maddeleri : 4
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu : 6
T.C. Anayasası : 4
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi : 4
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu : 2
4721 sayılı Türk Medeni Kanunun Eşya Hukukuna İlişkin Kısımları : 4
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun Taşınmaz Yönetimine İlişkin Kısımları : 1
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu : 6
4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun : 3
6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun : 2
3402 sayılı Kadastro Kanununun 2, 3, 4, 7, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 41 maddeleri ile Ek 4 üncü madde : 2
3091 Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzün Önlenmesi Hakkında Kanunun 3, 4, 5,10, 11 ve 12 nci maddeleri : 1
6245 sayılı Harcırah Kanununun 4, 5, 6 ve 7 nci maddeleri : 1
3082 sayılı Kamu Yararının Zorunlu Kıldığı Hallerde, Kamu Hizmeti Niteliği Taşıyan Özel Teşebbüslerin Devletleştirilebilmesi Usul ve Esasları Hakkında Kanunun 2, 3, 4, 5 ve 6 ncı maddeleri : 1
5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması Hakkında Kanun : 1
3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun : 1
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu : 2
2644 sayılı Tapu Kanununun 35 ve 36 ncı maddeleri : 1
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 13, 15 ve Geçici 7 nci maddesi : 1
3194 sayılı İmar Kanununun 5, 9, 10, 11, 18 ve Geçici 16 ncı maddeleri : 1
2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 3, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 21, 22, 26, 27 ve 30 uncu maddeleri : 2
3621 sayılı Kıyı Kanununun 5, 6, 7, 8, 9, 13 üncü maddeleri : 3
2946 sayılı Kamu Konutları Kanununun 3, 4, 5, 7 ve 8 inci maddeleri : 1
Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik : 6
Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik : 1
Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Tahsis ve Devri Hakkında Yönetmelik : 1
Kamu Taşınmazlarının Yatırımlara Tahsisine İlişkin Usul ve Esaslar : 1
Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 6, 7, 13, 14, 16, 19 ve 20 nci maddeleri : 1
244 saylı Milli Emlak Genel Tebliği ile bu Tebliğde değişiklik yapan 388 ve 417 sayılı Milli Emlak Genel Tebliğleri : 1
313 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği ile bu Tebliğde değişiklik yapan 322, 341, 353, 354, 378, 391 ve 410 sayılı Milli Emlak Genel Tebliğleri : 2
324 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği ile bu Tebliğde değişiklik yapan 330, 333, 335, 342, 347, 363, 376, 395 ve 403 sayılı Milli Emlak Genel Tebliğleri : 2
336 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği ile bu Tebliğde değişiklik yapan 343 ve 374 sayılı Milli Emlak Genel Tebliğleri : 2
345 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği ile bu Tebliğde değişiklik yapan 351, 352 ve 359 sayılı Milli Emlak Genel Tebliğleri : 1
382 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği ile bu Tebliğde değişiklik yapan 390 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği : 1
385 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği ile bu Tebliğde değişiklik yapan 394 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği : 1
387 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği ile bu Tebliğde değişiklik yapan 408 sayılı Milli Emlak Genel Tebliğ ve 355 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği : 1
393 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği : 1
373 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği : 1
384 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği : 1
396 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği ile bu Tebliğde değişiklik yapan 409 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği : 1
412 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği ile bu Tebliğde değişiklik yapan 416 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği : 1
Sınava yönelik soru hazırlama çalışmalarında sınav kapsamında yer alan mevzuatın sınav duyurusunun ilan tarihi itibarıyla “mevzuat.gov.tr” adresinde yer alan mevcut hâlleri dikkate alınacaktır. Adaylar sınav duyurusu ilan tarihinden sonra konu başlıklarında yer alan mevzuatta yapılacak değişikliklerden sorumlu olmayacaktır.
ENGELLİ ADAYLAR SINAV UYGULAMASI
Engelli adaylar için sınav sorularında muafiyet olmamak üzere aşağıdaki sınav tedbirleri uygulanacaktır.
Görme Engelli : Okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek kişilik salonlarda, 15 dakika ek süre verilecektir.
Alt Beden Engelli : Giriş kat salonlarda sınava alınacaktır.
Üst Beden Engelli : Kodlayıcı eşliğinde tek kişilik salonlarda, 15 dakika ek süre verilecektir.
Alt ve Üst Beden Engelli : Kodlayıcı eşliğinde giriş kat tek kişilik salonlarda, 15 dakika ek süre verilecektir.
SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ
• Değerlendirme 100 (yüz) tam puan üzerinden yapılacak olup yalnızca doğru cevaplar dikkate alınacaktır. Başarı puanı hesaplamasında [Puan=(Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü kullanılacaktır. Sınavda yer alacak her sorunun puan olarak değeri eşittir..
• Değerlendirme sırasında Merkez Sınav Kurulu kararı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular/sorular tüm adaylarca doğru yapılmış sayılarak puanlama yapılacaktır.
• Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye bu soru/sorular dâhil edilecektir.
SINAV İTİRAZLARI
• Adaylar; sınav sorularına ve cevaplarına ilişkin itirazlarını sınav soru ve cevaplarının yayımlanmasından itibaren, sınav sonuçlarına ilişkin itirazlarını ise sonuçların ilan edilmesinden itibaren 5 (beş) takvim günü içinde; T.C. Ziraat Bankası AŞ, Türkiye Vakıflar Bankası TAO ve Halk Bankası AŞ şubelerinden herhangi birine kendisine ait T.C. kimlik numarası ile KDV dâhil 50 (elli) TL itiraz ücreti yatırarak e-İtiraz Modülü (https://eitiraz.meb.gov.tr) üzerinden yapacaklardır. Adaylar soru/cevap ve sonuçlara yönelik itirazlarının her biri için ayrı itiraz ücreti yatıracaktır.
• Adaylar belirlenen itiraz süresi dışında itiraz başvurusu yapamayacaklardır. Dilekçe ve faksla yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır. İtirazların değerlendirilmesinde e-İtiraz Modülüne (https://eitiraz.meb.gov.tr) giriş tarihi dikkate alınacaktır.
• Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
• Başvurusu ya da sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan adayların bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmaz.
İLETİŞİM ve DUYURU
Sınavla ilgili bilgilendirmeler ve iletişim için adaylar;
• Millî Eğitim Bakanlığı: İletişim Merkezi "444 0 632” / 0 (312) 413 3265 - 413 5686 - 413 5687
• Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 0 (312) 410 1572 - 410 1573 - 410 1613 numaralı telefonlardan yararlanabilecektir.