Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yarışma başvuru sayfası https://erisilebilirlik.aile.gov.tr/ adresinden 9 Mayıs 2022 tarihine kadar başvuru yapılabilecek. Yarışmada ilk üçe giren eserler 7 Haziran 2022 tarihinde https://erisilebilirlik.aile.gov.tr/ adresinden duyurulacak.
Erişilebilirlik herkesin, istediği her yere ve her hizmete, bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesidir. Engelliler ve yaşlıların toplumsal yaşama tam ve eşit katılımları için oluşturulacak politikaların ve sunulacak hizmetlerin kapsayıcı, ayrımcılıktan uzak ve erişilebilir bir şekilde oluşturulması, planlanması ve uygulanması gerekmektedir.
Engelliler açısından içermeci ve erişilebilir bir toplum olmanın en temel gereklerinden biri, hem bir ilke hem bir hak alanı hem de diğer hakları kullanabilmenin en önemli aracı olarak erişilebilirliktir. Erişilebilirliğin sağlanması için yapılı çevre, ulaşım sistemleri ve hizmetleri dahil tüm kentsel hizmetlerde ve bilgi iletişim teknolojileri ve hizmetlerinde yönlendirici ve bilgilendirici tedbirlerin alınması temel önceliktir.
Erişilebilirliğin temel hak olduğu bilincinin yaygınlaştırılması, gündelik yaşamın doğal bir parçası haline getirilmesi, gelecek nesillerde sürdürülebilirliğinin sağlanması ve ülkemizde erişilebilirlik kültürünün oluşturulması için okul çağındaki çocukların ve gençlerin konuyla ilgili farkındalık kazanmaları amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından “Erişilebilirlik Temalı Yarışmalar” düzenlenmiştir.
Öğrenciler hazırladıkları eserleri, son teslim tarihi olan 25 Nisan 2022’ye kadar okul yönetimine teslim etmelidir. Başvurular okul yönetimince, bu web sayfasında yer alan “Başvuru” bölümünden yapılacaktır. Seçilen resimler ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına posta yoluyla iletilecektir.
KATEGORİLER
Şiir Yarışması (İlkokul)
Birincilik Ödülü 6000 TL, İkincilik Ödülü 4000 TL, Üçüncülük Ödülü 2000 TL.
Yarışma Amacı
Erişilebilirlik konusunda farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır.
Yarışmanın Konusu
İnsanların hem benzer yönleri hem de farklı özellikleri vardır. Örneğin nefes almak, yemek yemek, uyumak benzer özelliklerimizdir. Boyumuz, saç rengimiz, göz rengimiz, parmak izimiz ise farklı özelliklerimizdir. Bazı insanlar yürümede, görmede, duymada ve anlamada zorluklar yaşayabilir. Bu zorlukları azaltmak için çeşitli cihazlar ve araçlar yapılmıştır. Örneğin yürüyemeyenler için tekerlekli sandalye, koltuk değneği, baston gibi araçlar vardır. Yaşlılar bazen yürüteç kullanabilir. Görmeyen insanlar ise beyaz baston kullanır. Böylece yürürken önlerinde kendilerine zarar verebilecek bir şey var mı yok mu fark edebilir. Duymayanlar dudak okuyarak veya işaret dili kullanarak iletişim kurar. Bazı duymayan insanlar ise kulaklık takar ve bu sayede biraz duyabilir. Anlamada zorluk yaşayanlara konular farklı şekilde anlatılır ve böylece eğitimlerine devam edebilirler.
Ülkemizde bu tür zorluklar yaşayan insanlara yardımcı olmak için çalışan birçok meslek grubu vardır. Örneğin mimarlar, mühendisler gibi. Mimarlar, yürümede zorluk yaşayan insanlar için binalarda çeşitli değişiklikler uygular. Örneğin arabalar için özel park yeri, tekerlekli sandalyedeki insanlar için rampa yaparlar. Geniş kapılar, geniş tuvaletler ve bazı özel düzenlemeler de yaparlar. Görmeyenler için asansöre hangi kata gelindiğini söyleyen bir ses sistemi yerleştirirler. Bu da görmeyenlere çok yardımcı olur.
Mimarlar ve mühendisler bina dışında da çeşitli düzenlemeler yapar. Bunun için bazı ölçülere dikkat etmeleri gerekir. Örneğin kaldırımlar, herkesin çıkabilmesi için alçak yapılmalıdır ve rahatça yürümek için de geniş olmalıdır. Tekerlekli sandalye, bebek ve pazar arabası veya valizin kaldırıma çıkabilmesi için rampa yapılmalıdır. Rampanın önüne ya da kaldırıma araba park edilmemelidir. Bu herkesin uyması gereken bir kuraldır. Yaya geçitlerinde görmeyen insanların yeşil veya kırmızı ışığı fark etmeleri için farklı ses çıkaran trafik lambası bulunmalıdır. Parklarda yaşlıların dinlenmesi için banklar ve tüm çocukların birlikte oynaması için özel yapılmış oyuncaklar olmalıdır. Görme ve işitme zorluğu yaşayanlar için otobüste hangi durakta olduğunu seslendiren ve yazı ile gösteren özel bir ekran yapılmalıdır. Böylece insanlar nerede ineceklerini kolaylıkla anlayabilir.
Mühendisler, bilgisayar ve telefon kullanımı için de önemli düzenlemeler yapar. Görmeyenlerin interneti ve telefonu kullanabilmeleri için sesli okuyucu programlar geliştirirler. Ayrıca, ellerini kullanamayanlar için özel araçlar yaparlar. Bu sayede insanlar bilgisayarı çok rahat kullanabilirler.
Şehirlerimiz farklı mimari yapıda olsa da herkesin faydalanabileceği biçimde inşa edilmelidir. Binalar, kaldırımlar, yaya geçitleri, duraklar, iskeleler, otobüsler, metro ve vapurlar herkesin rahatça kullanabileceği özelliklerde olmalıdır. Teknoloji de herkesin kullanılabileceği şekilde geliştirilmelidir. Çevremizde gördüklerimiz eğer herkesin kolaylıkla kullanabileceği şekilde yapılmış ise bunlara ‘erişilebilir’ diyoruz. Erişilebilir özellikte yapılmış her şey insanların hayatlarını çok kolaylaştırır. Böylece herkes gibi çeşitli zorluklar yaşayan insanlar da istediği yere gidebilir, istediği şeyi yapabilir. Eğer çevremizde gördüğümüz binalar, kaldırımlar, otobüsler, bilgisayarlar, herkesin kullanabileceği veya erişebileceği şekilde yapılmış ise “erişilebilir” demektir. Gördüğünüz gibi erişilebilirlik çok önemlidir. Bu nedenle erişilebilirliğin ne kadar önemli olduğunu anlatmak için bir şiir yarışması düzenliyoruz.
Haydi öğrenciler! Bu kadar önemli olan “Erişilebilirlik” hakkında bir şiir yazın, yarışmaya katılın ve herkesin her yere erişebilmesine yardımcı olun.
Resim Yarışması (Ortaokul)
Birincilik Ödülü 6000 TL, İkincilik Ödülü 4000 TL, Üçüncülük Ödülü 2000 TL.
Yarışma Amacı
Erişilebilirlik konusunda farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır.
Yarışmanın Konusu
Erişilebilirlik nedir? Daha önce hiç duydun mu? Erişilebilirlik özellikle tekerlekli sandalye, koltuk değneği ile hareketliliğini sağlayanlar, beyaz baston ile önündeki engelleri fark eden görmeyen kişiler, yaşlılar, bebek arabalı aileler veya çocuklar için önemlidir. Herkesin istediği zaman, istediği her yere, kendi başına ve kayma, çarpma, takılma, düşme gibi kazalarla karşılaşmadan ulaşabilmesi “Erişilebilirlik” demektir. Erişilebilirlik sayesinde hepimiz kaldırımlarda gezinebilir, okula gidebilir, parklarda oynayabilir ve metroyu kullanabiliriz. Daha fazlası da var! Bilgisayarda herkesin istediği oyunu oynayabilmesi, tabletinden istediği internet sitesine girebilmesi, hatta bu internet sitesinden istediği ürünü satın alabilmesi için de teknolojik cihazların ve yazılımların erişilebilir olması gereklidir.
İnsanların farklı alanlarda zorluk yaşamaması için erişilebilirlik uygulamaları yapılmalıdır. Örneğin yürümede zorluk yaşayan kişiler için binalarda özel araba park yeri, rampa, geniş kapılar, özel donanımlara sahip ve geniş tuvaletler ile görmede zorluk yaşayan kişiler için asansörde hangi kata gelindiğini anons eden sesli sistem bulunması gibi uygulamalar yapılmalıdır.
Açık alanlarda ise kaldırımlar, herkesin çıkabilmesi için alçak yapılmalıdır ve rahatça yürümek için de geniş olmalıdır. Tekerlekli sandalye, bebek ve pazar arabası veya valizin kaldırıma çıkabilmesi için rampa yapılmalıdır. Rampanın önüne ya da kaldırıma araba park edilmemelidir. Bu herkesin uyması gereken bir kuraldır. Görmeyen insanların yeşil veya kırmızı ışığı fark etmeleri için yaya geçitlerine farklı ses çıkaran trafik lambası konulmalıdır. Parklarda yaşlıların dinlenmesi için banklar, tüm çocukların birlikte oynaması için özel yapılmış oyuncaklar bulunmalıdır. Görme ve işitme zorluğu yaşayanlar için otobüste hangi durakta olduğunu seslendiren ve yazı ile gösteren özel bir ekran olmalıdır. Böylece insanlar nerede ineceklerini kolaylıkla anlayabilir.
Bilgisayar, mobil cihaz ve diğer elektronik ürünlerde görmeyen kişiler için sesli okuyucu programlar, ellerini kullanamayan kişiler için özel donanımlar bulunmalıdır.
Kısacası; engelli, yaşlı, hamile, bebek arabalı ailelerin ve çocukların, binaları, kaldırımları, parkları, yaya geçitlerini, durakları, iskeleleri, istasyonları, plajları, toplu taşıma araçlarını, internet sitelerini ve uygulamalarını, yani aklınıza gelebilecek kentlerdeki tüm mekânları ve hepimize sunulan hizmetleri, kimsenin yardımı olmadan ve güvenli bir şekilde kullanmalarını sağlayan “erişilebilirlik”, yarışmanın konusunu oluşturmaktadır. Gördüğünüz gibi erişilebilirlik çok önemlidir. Bu nedenle erişilebilirliğin ne kadar önemli olduğunu anlatmak için bir resim yarışması düzenliyoruz.
Haydi öğrenciler! Yarışma için sizden, bu denli önemli olan “Erişilebilirlik” konusunda bir resim yapmanızı bekliyoruz.
Unutmayın, yapacağınız resim sayesinde, erişilebilir kentlerin inşa edilmesi ve teknolojilerin geliştirilmesine, “Erişilebilir Türkiye, Engelsiz Yaşam”a destek olacaksınız.
Kısa Film Yarışması (Lise)
Birincilik Ödülü 6000 TL, İkincilik Ödülü 4000 TL, Üçüncülük Ödülü 2000 TL.
Yarışma Amacı
Erişilebilirlik konusunda farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır.
Yarışmanın Konusu
Erişilebilirlik “herkesin, istediği her yere ve her hizmete, bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesi”dir.
Erişilebilirlik tanımında “herkes” denmektedir çünkü hepimiz hareket etmede, görmede, duymada, anlamada ve kendimizi ifade etmedeki becerilerimiz açısından birbirimizden farklı özelliklere sahibiz.
Kentler ve bilişim teknolojileri dâhil hayatın her alanındaki hizmetler bu farklılıklar göz önünde tutularak tasarlanıp uygulandığında, kentlerden ve hizmetlerden herkes faydalanabilir. Erişilebilirlik tanımında her yere ve her hizmete erişimden bu nedenle bahsedilmektedir. Farklı özelliklere sahip de olsa tüm bireylerin konutlarından, eğitim binalarına, iş yerlerine; açık ve yeşil alanlardan, toplu taşıma araçlarına, bilgi ve iletişim teknolojilerine kadar tüm alanlara ve tüm hizmetlere erişiyor olması gerekir.
“Bağımsız ve güvenli” erişim, erişilebilirliğin en önemli iki koşuludur çünkü yapılan düzenlemelerin, verilen hizmetlerin kimsenin yardımı olmadan ve her hangi bir kaza riski oluşmadan kullanılması gerekir.
Bu çerçevede erişilebilirlik engelliler için zorunluluk, yaşlıları eklediğimizde bir gerekliliktir. Toplumdaki herkes için ise konforlu bir yaşam demektir.
Kısacası; engelli, yaşlı, hamile, bebek arabalı aileler ve çocukların; binaları, kaldırımları, yaya geçitlerini, parkları, durakları, iskeleleri, istasyonları, otobüsleri, metroyu ve vapurları, ayrıca internet sitelerini ve uygulamalarını kimsenin yardımı olmadan ve güvenli bir şekilde kullanmalarını sağlayan “erişilebilirlik”, yarışmanın konusunu oluşturmaktadır.
Haydi öğrenciler! Yarışma için sizden, bu denli önemli olan “Erişilebilirlik” konusunda bir kısa film hazırlamanızı bekliyoruz.
Unutmayın, hazırlayacağınız film sayesinde, erişilebilir kentlerin inşa edilmesi ve teknolojilerin geliştirilmesine, “Erişilebilir Türkiye, Engelsiz Yaşam”a destek olacaksınız.
TÜM DETAYLAR İÇİN https://erisilebilirlik.aile.gov.tr/yarisma/