Öne Çıkanlar Mahmut Özer öğrenci sağlık personeli enflasyon Müze ve Ören Yerleri

Halis Aygün’den Açıklamalar (YSK)

Koronovirüse yakalanan adaylar için bir çalışma olup olmadığının sorulması üzerine ÖSYM Başkanı Halis Aygün, sınavın uygulanacağı dönemde COVID-19 testi pozitif olan adayların ÖSYM Başkanlığına başvurması gerektiğini, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun görüşleri doğrultusunda bu adayların yedek sınav binalarında sınava girebileceklerini ama henüz böyle bir başvuru almadıklarını bildirdi

Salondaki görevlilerine ilişkin nasıl bir planlamaları olduğunun sorulması üzerine YKS'nin sorunsuz olarak uygulanması için Bilim Kurulu'nun ve Sağlık Bakanlığı'nın görüş ve önerileri doğrultusunda gerekli tüm önlemleri aldıklarını belirten ÖSYM Başkanı Halis Aygün, sınav binası olarak kullanılacak okulların bahçelerine adaylar ve görevliler dışında hiç kimsenin alınmayacağını, üniversitelerdeki sınav binaları önüne şeritlerin çekilerek sadece adayların ve görevlilerin girebileceği ve sosyal mesafe şartlarının sağlanabileceği alanların oluşturulacağını bildirdi.

 Sınav öncesinde adaylara görevliler tarafından maske ve dezenfektan dağıtılacağını, isteyen adayların kendi maskeleriyle de sınava girebileceğini ve kendi dezenfektanlarını da yanlarında getirebileceklerini belirten ÖSYM Başkanı Halis Aygün, sınav salonlarının sınav başlamadan önce ve sınav süresince havalandırılacağını, bina girişinde ve içinde adayların sosyal mesafeyi korumalarını sağlamak için sınav görevlileri tarafından yönlendirme ve uyarılar yapılacağını söyledi.

‘’Sınav salonları kaç kişilik olacak? Mesafe nasıl korunacak? Sınav sırasında hijyen nasıl sağlanacak?’’ sorusu üzerine ÖSYM Başkanı Halis Aygün, salonların sınav süresince havalandırılacağını, okul bahçelerindeki yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için, adaylar ve sınav görevlileri dışında kimsenin okul bahçelerine alınmayacağının altını çizdi.

‘’Soru ve optik form belgeleri kişisel temasın yoğun olduğu evraklar. Optik okuma işlemlerini yürütecek görevlilerin bu evraklardaki bulaşı riskine karşı sağlık güvenliği için bir planlama var mı?’’ şeklindeki soru üzerine ÖSYM Başkanı Halis Aygün,  gereken tüm önlemlerin Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun görüşleri doğrultusunda alındığını belirtti.

‘’Adayların sınav yerlerini belirlerken önceki yılın algoritması ile mi dağıtım yapılacak? Özellikle sınav günü trafiğini azaltmak adına adaylar adresine yakın okullara atanabilir mi?’’ soru üzerine ÖSYM Başkanı Halis Aygün, 2.5 milyona yakın adayın gireceği YKS'nin büyük çoğunluğu mezun adayların oluşturduğunu, adayların başvurularında sınav yeri olarak birinci sırada tercih ettikleri sınav merkezlerine atamalarının yapıldığını, sınav merkezlerindeki fiziki şartlar içerisinde en uygun şekilde sınava gireceklerini söyledi.

‘’Son yıllarda sınav, 188 merkezde yapılıyor. Bu sene merkez sayısının arttırılması düşünülüyor mu?’’ sorusu üzerine ÖSYM Başkanı Halis Aygün, 188 sınav merkezinde ilgili kurumlarla koordineli bir şekilde sınavın sağlıklı ve güvenli bir şekilde uygulanması için gerekli hazırlıkların yapıldığını bildirdi.

‘’Bu yıl sınavlarda ilkokul bina ve sınıfları kullanılacak mı? Ergonomik olarak buraların uygunluğu sınav öncesinde kontrol ediliyor mu?’’ şeklindeki soru üzerine ÖSYM Başkanı Halis Aygün, bina seçimlerinin, sınav merkezinin genel şartları göz önünde bulundurularak ve üniversite ve lise binalarına öncelik verilerek gerekli fiziki şartları en üst düzeyde karşılayabilecek şekilde konunun uzmanı ekipler tarafından seçildiğini, sistemdeki sınav binalarının uygunluğunun sınavlar öncesinde denetlendiğini bildirdi.

‘’Sınav tarihinin tekrar geri çekileceğine ilişkin söylentiler üzerine öğrenciler sosyal medyada tepki gösterdi. Tarihle ilgili sizden görüş alındı mı?’’ şeklindeki soruya ÖSYM Başkanı Halis Aygün, tarihle ilgili olarak gerekli açıklamaların yapıldığını, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2020-YKS)’nın 27-28 Haziran tarihlerinde yapılacağını, artık herkesin öğrencilerin motivasyonunu arttırmak için gayret göstermesi gerektiğini, Bilim Kurulu'nun ve Sağlık Bakanlığı'nın görüş ve önerileri doğrultusunda gerekli tüm önlemleri aldıklarını belirtti.

‘’12'nci sınıftaki adaylar birinci dönem notlarıyla diplomalarını alacak. Yüzde 60'a yakın mezunun diploma notları normal bir süreçte hesaplanmıştı. OBP'nin yerleştirme puanlarının hesaplanmasında bir farklılık yapılacak mı?’’ şeklindeki soruya ÖSYM Başkanı Halis Aygün, bu konuda bir farklılık bulunmadığı yönünde bir cevap verdi.

‘’Soru hazırlama ekibi kapalı devre kampa girip, sınav bitimine kadar kalıyordu. Bu dönem nasıl bir süreç işliyor? Hastalananlar olursa hangi önlemler alındı?’’ şeklindeki soruya ÖSYM Başkanı Halis Aygün, 2020 YKS için sınav evraklarının basımının devam ettiğini, 2020 YKS'nin hazırlık sürecinin, önceki yıllarda olduğu gibi gerçekleştirildiğini, COVID-19 Pandemi sürecinde 2020-YKS soru hazırlama aşamalarına katılan uzman, akademisyen ve teknik personelin, Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı'nın görüş ve önerileri doğrultusunda koruyucu tedbirleri aldığını, her aşamada sosyal mesafeye azami ölçüde özen gösterilerek sınav hazırlık ve baskı süreçlerinin gerçekleştirildiğini, sınav hazırlık döneminin gerçekleştiği "Kapalı Dönem" matbaa ortamı içerisindeki çalışma, yemek yeme ve dinlenme mekanlarının sosyal mesafeyi koruyacak şekilde hazırlandığını, akademisyen, uzman ve teknik personelden oluşan 130 kişinin 20 Mayıs'ta kapalı döneme girdiğini, sınav bitiminde onların serbest olacağını ayrıca her sınavda olduğu gibi herhangi bir sağlık sorunu çıkma ihtimaline karşı gereken tüm önlemlerin de alındığını ifade etti

‘’Sınav müfredatının nispeten daralmış olması zorluk ve seçicilik düzeyi güçlü bazı ünite ve konuların sınavın dışında kalmasına yol açtı. Bu durumda soruların zorluk-kolaylık derecesinde eskiye göre farklılık var mı?’’ şeklindeki soruya ÖSYM Başkanı Halis Aygün, sınav sorularının üniversitelerde görevli akademisyenler, ölçme değerlendirme uzmanları ve alan uzmanları tarafından hazırlanıp denetlendiğini, soruların seçiminde diğer yıllardan farklı bir uygulamanın söz konusu olmadığını belirtti.

‘’Yüz yüze eğitimin kesintiye uğramasıyla sorular kolaylaşır mı?’’ şeklindeki soruya ÖSYM Başkanı Halis Aygün, YKS içeriğinin lise son sınıfların müfredatına ve kazanımlarına göre belirlendiğini, COVID-19 pandemisi nedeniyle öğrencilerin ikinci dönem yüz yüze eğitimden uzak kaldıkları için bu dönemin konularından soru sorulmayacağını, adayların daha az konudan sorumlu olacağını belirtti ve bunun bir sıralama sınavı olduğunu söyledi.

‘’TYT süresinin 30 dakika uzatılması ve barajın 180'den 170'e çekilmesi ÖSYM'nin önerisi miydi?’’ şeklindeki soruya ÖSYM Başkanı Halis Aygün, TYT'de sürenin uzamasının 150 barajını aşan öğrenci sayısının artmasına neden olabileceğini, AYT'de baraj puanının 180'den 170'e çekilmesiyle ise 4 yıllık lisans programını tercih edecek aday havuzuna daha fazla öğrencinin gireceğini düşündüğünü belirtti ve ilgili düzenlemeler konusunda başkanlığın görüşünün alındığının altını çizdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Taner Akçakaya 4 yıl önce

Yurtdışından YKS ye girecek aday olarak mağduriyet yaşanıyor, Türkiye’ye uçuşlar açılmadı, gelemiyoruz, THY 18 Haziran tarihinden itibaren bazı noktaları açacakmış ama bu sefer de 14 gün karantina var. Tüm ilgililer konuya duyarsız, 1 aydır CİMER dahil tüm başvurularım geçiştiriliyor, Kurumsallığı olan bir yapı 1 tek vatandaşını bile Gölardı etmez, üstelik çözüm mümkünken.