KamuMeb
2024-07-02 10:09:49

Boşa Harcamak

Betül FIRAT

02 Temmuz 2024, 10:09

Ne çabuk tüketiyoruz her şeyi. Zamanı hoyratça harcıyoruz. Kaynakları keza öyle umarsızca harcıyoruz. Hatta yeteneklerimizi bile daha yüzeye çıkmadan, bastırarak harcıyoruz. 

Umursamıyor muyuz acaba elimizdekileri? Kolay elde ettiğimizden mi kıymet bilmediğimizden mi boşa harcıyoruz kolayca?

Hayatın hengâmesinde farkına varmıyoruz belki de. Boşa geçen zamanlar, boşa giden her türlü kaynak ve yeteneklerimizi fark etmiyoruz bile. 

İnsanlar öteden beri istifçidir. Biriktirir ve kıymetli geldiği için de bu algısı bollukta bile geçerlidir. Bu hoyratlık ve savurganlık nereden geliyor çözmedik. 

Zamanı muhafaza edemesek de daha iyi yönetebiliriz. Kaynakları verimli kullanmayı öğrenebiliriz. Yeteneğimizi daha etkin kullanıp boşa gitmesini önleyebiliriz. 

Sanırım dönem ve içinde yaşadığımız yüzyılın bir huyu hızlı tüketmek. Zamanı da kaynakları da ve hatta kendimize ait olan her şeyi hızla tüketmeye meyilliyiz. Hızlı yaşayalım derken de çoğunluğunun boşa gittiği bir zamandan geçiyor olabiliriz. 

Boşa harcadığımız her şey ileride bize yoksunluk olarak geri dönecektir. Zamanında yapmadığımız şeylerin eksikliğini hissedeceğiz. Henüz bünyemiz müsaitken yapmadıklarımızın pişmanlığı da olacak ileride. Kaynaklarımızın israfı da yokluk olarak dönecektir bize. 

Olan zamanı değerlendiremeyince insanın içi acıyor. Hayat kısa ve bunu en iyi şekilde değerlendirmek gerekli. Zamanı boşa tüketmek için ömrü harcamak için uzun bir hayatımız yok. O yüzden ne yapacaksak şimdi yapmamız gerekli. Yarına bırakmak, ertelemek bazen hayatımızın hatası oluyor; özellikle de hayatımızın fırsatları için.

Kaynaklarımız da keza öyle. Ne kadar israf edersek gerekli olduğunda da o kadar muhtaç olacağız. En iyisi mi boşa harcamamak ve verimli kullanmak. 

Yeteneklerimiz de bizde olduğu sürece ve onu kullanıp geliştirebildiğimiz sürece var. Körelttikten sonra yeteneğin olmasının da bir anlamı yok, su yüzüne çıkmayan her şey yok olmaya mahkûmdur. 

O yüzden de elimizdekilerin boşa harcanmaya değil zamanında verimli kullanılmaya ihtiyacı var. Boşa harcamak akıl kârı değil…

Betül FIRAT

Eğitimci - Yazar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.