KamuMeb
2024-08-24 10:09:41

Görelim Mevlam Neyler Neylerse Güzel Eyler

Nilüfer KABALI BULUT

24 Ağustos 2024, 10:09

Hayatta olumlu veya olumsuz karşılaştığımız her olayın mutlaka bir nedeni, amacı vardır. Bize düşen şikayet etmek, yakınmak, küsmek, itiraz etmek değildir; ancak daima "görelim mevlam neyler, neylerse güzel eyler" şuurunda olmak ve kendimizi akışa bırakabilmektir. Hiçbirşeye karışmadan saf bir gözlemci olarak kudretin işlerini(hem kendi hayatımızda hem de çevremizde) tarafsız bir gözlemci olarak seyredebilir hale gelebilmektir...

Her şey ezelde zaten takdir edilmiş ve yazılmıştır. Hiçbir şeyi değiştirmeye gücümüz yetmez. Olayları değiştiremeyiz; ama olaylara karşı verdiğimiz tepkileri değiştirebiliriz. İşte bu külli irade içindeki cüzi iradedir. Kader kendisine rıza göstereni hedefine şefkatle taşır, rıza göstermeyip itiraz edeni de sürükleyerek götürür.Bazen de her ne kadar bizim görüşümüze göre bir şey hayırlı olsa da, öyle olmayabiliyor. bu yüzden allah'ın nasip ettiklerine razı olup, görelim mevlam ne eyler ne eylerse güzel eyler demek gerekiyor. Hayatta karşımıza çıkan birtakım zorluklar, başarıyı engellemeye çalışabilir; ancak bu engellere karşı çaba göstermek ve onları aşıp devam etmek gerekir. Çünkü başarı çoğu zaman karşılaşılan zorluklara ve engellere rağmen ilerlemeyi gerektirir.

Hak, şerleri hayr eyler
Zannetme ki ğayr eyler
Ârif ânı seyr eyler
Mevlâ görelim neyler
Neylerse güzel eyle
Erzurumlu İbrahim Hakkı Haz.

Her şey sizin aksinize ilerliyor gibi geldiğinde uçakların rüzgârla birlikte değil rüzgâra karşı uçtuğunu hatırlayın."-Henry FORD (Sanayici ve İş İnsanı)

Nilüfer Kabalı BULUT
Eğitimci-Yazar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.