KamuMeb
2024-05-14 18:20:18

Hareket Etmek Önemlidir

Nilüfer KABALI BULUT

14 Mayıs 2024, 18:20

Bazı çocukların hareket etmeyi daha çok sevmeleri “hiperaktif” oldukları anlamına gelmez .

Duyusal arayıştaki çocuklar, genellikle çevrelerini keşfetmek ve çeşitli duyusal deneyimleri kullanarak uyarılmak için yoğun bir ihtiyaç hissederler. Oyun parkı, bu çocuklar için duyularını keşfetmek ve deneyimlemeleri için zengin bir ortam sunar.

Genellikle diğer çocuklara göre de parkta daha yoğun ve farklı şekillerde duyusal deneyimler ararlar.

Farklı yüzeyleri ve materyalleri dokunarak keşfetmek isterler. Kum, çim, tahta, metal gibi farklı dokulara dokunurlar ve bazen bu yüzeylerle diğer çocuklardan daha uzun süre ilgilenebilirler.

Dönme, sallanma veya kayma gibi hareketleri içeren oyun aletleri çok ilgilerini çeker. Salıncakta sallanmak veya dönen aletlerde dönmek yüksek düzeyde duyusal girdi sağlar.

Koşma, tırmanma, zıplama gibi fiziksel aktiviteler sırasında vücutlarından yüksek düzeyde duyusal geri bildirim alırlar. Bu tür aktiviteler, enerjilerini yönlendirmelerine ve duyusal ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur.

Duyusal arayıştaki çocuklar, sıklıkla daha fazla fiziksel ve duyusal uyarılma arayışında olurlar. Bu, daha sık ve daha uzun süre salıncakta sallanmak, dönme aletlerinde dönmek gibi olabilir.

Özellikle paketli ve hazır gıdalarla beslenme de çocuğu enerjisini atacak hareketlere yönlendirir. Çocuk ister istemez farklı farklı bazen tehlikeli olabilecek hareketler de yapabilir.

Yani kısacası çocuklar için hareket etmek çok önemlidir.

Nilüfer KABALI BULUT

Eğitimci - Yazar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.